ABVV M+K helpt bij de overgang van studeren naar de arbeidsmarkt!

Image
Githo Nijlen

Op 27 februari waren onze loopbaanconsulent Mike en stagiair Elien te gast op de middelbare school Githo te Nijlen. 

Daar gaf Mike een infosessie aan jongeren van het zesde jaar BSO hout en het zevende jaar TSO elektriciteit die zeer binnenkort de school zullen verlaten en dus op de arbeidsmarkt terecht zullen komen. Voor de eerste keer de arbeidsmarkt betreden vraagt natuurlijk enige voorbereiding. 

Zo werd er bijvoorbeeld uitgelegd aan de jongeren wat een beroepsinschakelingstijd is, hoe de website van VDAB werkt, welke formaliteiten er nodig zijn bij een ontslag, welke sancties de jongeren kunnen krijgen als ze zich niet aan hun verplichtingen als werkloze houden, dat er zoiets bestaat als jongerenvakantie die men kan aanvragen, etc… 

Er werd m.a.w. een heleboel verteld dat essentieel is voor de nabije toekomst van deze jongeren. De leerlingen van het Githo luisterden dan ook aandachtig en stelden zelfs extra vragen zoals: 

“Wat als het werkaanbod van VDAB, na enige tijd werkloos te zijn, niet voldoet aan mijn wensen en als ik het niet zie zitten om erop in te gaan?” 

Kortom, het was niet alleen luisteren,  ook aan interactie was er geen gebrek. Zelfs de leerkracht in kwestie liet blijken dat de infosessie een meerwaarde was. Dankzij deze infosessie kunnen de leerlingen hopelijk beter geïnformeerd de werkvloer betreden!

Githo Nijlen
Githo Nijlen